Tony Johor Kaki Travels for Food · Heritage · Culture · History

Adventurous Culinary Traveler's Blog with 65 million+ reads 📧 johorkaki@gmail.com

Oldest Known Curry Laksa Recipes • 160 Years Old From Dutch East Indies (Indonesia)

Meta AI images of curry laksa from the East Indies Cookbook 1866
These three curry laksa recipes are found in Oost-Indisch Kookboek (East Indies Cookbook) which was published in Dutch in 1866 in the city of Semarang, Java.


The East Indies Cookbook which has 456 recipes is a treasure trove of flavours and history of Malay archipelago cuisine.

Curry Laksa #1. 

Meta AI image of curry laksa topped with minced chicken meat balls, shredded chicken meat, quartered hard boiled egg, strips of egg crepe, peeled shrimp, chopped parsley, chopped scallion.


Kerrie Laksa.


Neem 1 vette kip hak de borst fijn tot frikadel doe daarin een theelepeltje ketoem bar een half theelepeltje djinten die beiden moe ten eerst droog gebraden en fijn gemaakt worden 1 thee lepeltje fijne peper 1 theelepeltje zout en ei met het wit meng dit alles goed door een en maak er kleine balletjes van braad die in klapper olie tot ze bruin zijn Braad.


verder een halve theelepel heele peper 

2 dito ke toembar 

2 dito djinten poetie 

2 eetlepels fijn gesneden roode uijen 

5 sioong witte uijen 

6 stuks kemirie 

een klein stukje koenjit en 

een stukje laos al deze krui den eerst fijn gestampt braad dit met 1 eetlepel boter 


Brand nu een stukje trassie een theelepeltje week het met een weinig water en doe het water bij de kruiden met de melk van 1 klapper Als het goed dooreen gemengd is doet men de bouillon van de kip waarvan men de borst afgenomen en het vleesch daarvan zeer dun gescheurd heeft er bij met 2 thee lepeltjes zout 1 stukje foelie 1 stukje seré 2 stuks daon djerook poeroot en wat geweekte laksa of versche laksa kook dit alles goed gaar als het gaar is perst men er citroensap naar den smaak bij.


Neem dan eenige eieren bak er dunne struif van die men aan dunne reepjes snijdt en doe eenige hard gekookte eieren die men in vieren snijdt boven op de kerrie met wat gepelde garnalen eerst in olie gebraden met een weinig gehakte peterselie en jonge daon bawang ook fijn gesneden.


Original Dutch text



Making the chicken meat ball.

Take 1 fat chicken, chop the breast finely into a frikadel (ball of minced meat). To make the frikadel, add one teaspoon of ketoembar (ground coriander), one half teaspoon of djinten (cumin seeds) [both of which must be absolutely dry fried and finely chopped], 1 teaspoon of fine pepper, 1 teaspoon of salt, and egg with white; mix all this well with the minced chicken meat and make small balls of it, fry them in coconut oil until brown. 

Making the curry.

Dry fry half a teaspoon of whole pepper, 

2 teaspoon ketoembar (coriander), 

2 teaspoon djinten poetie (cumin powder), 

2 tablespoons of finely chopped red onions (shallots), 

5 sioong (cloves) white onions (garlic), 

6 pieces of kemirie (candlenut), 

1 small piece of turmeric, and 

1 piece of galangal 

(all these, first finely pounded into mashed batter) fry the mash / paste with 1 tablespoon of butter. 

Now burn a piece of trassie (belacan) [in a teaspoon], soak it with a little water, and add the water with the herbs (rempah) with the milk of 1 coconut.

When it is well mixed, add the stock from the chicken, from which the breast has been removed and the meat torn very thinly, with 2 teaspoons of salt, 1 piece of mace, 1 piece of seré (serai or lemongrass), 2 pieces of daon Djerook puroot (kaffir lime leaves) and some soaked laksa (fresh laksa noodle), cook everything well until done. When it is done, squeeze in lemon / lime juice to taste. 

Make garnishes and toppings.

Then take some eggs, fry them into thin crepe, cut them into thin strips, and put some hard-boiled egg, cut into quarters. On top of the curry garnish with some peeled shrimp, first fried in olive oil, with a little chopped parsley and young daon bawang (scallion), also finely chopped.

Curry Laksa #2. 

Meta AI image of chicken curry laksa with topping of cubed chicken, sambal, lemon basil leaves and hard-boiled eggs.


Kerrie Laksa. 


1½ eetlepel vol roode uijen,

1 groo te eetlepel vol ke nirie,

1 sioong bawang poetie,

2 theele pels ketoembar

½ theele peltje djinten poetie,

1 thee lepel laos,

1 heel klein stukje gember,

2 kleine stuk jes djerook poerootschil, 

2 stukjes seré,

1 theele peltje trassie,

5 lomboks,


de trassie moet eerst gebrand worden half vingerlengte koenjit wrijf dit alles fijn braad het fijn zijnde met versche klapper olie in een kwalie met 2 theelepeltjes zout doe ook de kaldoe bouillon van 1 heele kapoen in de kwalie als de kruiden goed gebraden zijn.


Neem daarna de kapoen eerst goed gekookt aan stukjes gesneden en de santen van klap per Men late deze soep nog even op het vuur kooken en eet dit dan met rijst laksa die men afzonderlijk moet kooken en op eenen schotel doen met de ondervolgende samballan daon kemangie en hardgekookte kippeneieren in vieren gesneden.


Original Dutch text


1½ tablespoon full of red onions, 

1 large tablespoon full of kemirie (candlenut), 

1 sioong (clove) bawang poetie (garlic),

2 teaspoons of ketoembar (ground coriander), 

½ teaspoon of djinton poetie (cumin), 

1 tea spoon of galangal (blue ginger), 

1 very small piece of ginger, 

2 small pieces djerook purot peel (kaffir lime peel), 

2 pieces of seré (serai or lemongrass), 

1 teaspoon of trassie (belacan), 

5 lomboks (chili pepper), 

The trassie (belacan) must first be roasted / dry fried, half a finger's length of turmeric, rub all this finely; salt, also add the kaldoe (stock) of 1 whole capon (cockerel) to the kuali (wok) when the herbs are well fried into rempah spice paste. 

Then take the capon (chicken), first well boiled, cut into pieces, and the santan of coconut cook in the pot on the fire and then eat this with rice laksa noodle which must be cooked separately and put on a dish, with the following samballan (sambal), daon kemangie (lemon basil leaves) and hard-boiled chicken eggs cut into quarters.

Curry Laksa #3. 

Meta AI image of fish curry laksa. 


Kerrie Laksa.


Een theelepeltje djinten 

2 dito ketoem bar 

1 klein stukje temoe koentjie 

1 dito ken tjoor 

3 stukjes seré van een vingerlang 

10 stuks kemierie 

3 stuks koenjit van een vingerlang 

1 thec lepeltje bawang poetie 

2 groote lepels roode uijen 

3 kleine sneedjes laos 

1 klein stukje gebrande trassie 

1 dito schil djerook poeroot 

een kwart geraspte klapper 


Nadat dit alles droog gebraden is wordt het met 2 theelepeltjes zout gewreven Neem dan een gekookte ikan gaboos ontdoe die van de graten maak hem fijn en meng de gewreven kruiden daarbij kook dan de melk van de overschietende klappers al roerende op dat het niet schift doe als ze goed kookt den visch daarbij met een stukje daon salam en laat een en ander een poosje opkooken.


Als men de kerrie van kip wil maken dan laat men die eerst gaar kooken snijdt ze vervolgens aan stukjes en mengt de kip niet bij de kruiden zooals de visch maar doet de fijn gemaakte kruiden alleen in de kookende san ten en als deze een poosje gekookt heeft op het laatst de aan stukken gesneden kip en de bouillon er bij en laat alles te zamen even opkooken 


Original Dutch text


1 teaspoon of djinten (cumin), 

2 teaspoon keteombar (ground coriander), 

1 small piece of temoe koentjie (finger root),  

1 small piece of kentjoor (ginger), 

3 pieces of seré (serai / lemongrass of a finger length), 

10 pieces of kemierie (candlenut), 

3 pieces of koenjit (kunyit / turmeric) of a finger long, 

1 teaspoon of bawang poetie (garlic), 

2 large spoons of red onions, 

3 small slices of galangal (blue ginger), 

1 small piece of roasted trassie (belacan), 

1 peel of djerook poeroot (kaffir lime), 

A quarter of grated coconut. 

Fish curry version.

After all this has been dry-fried, rub with 2 teaspoons of salt. Then, take a boiled ikan gaboos (toman or snakehead fish), remove the bones, finely chop it. Mix the rubbed herbs / spices with the fish, then boil the coconut milk while stirring so that it does not curdle. When it is boiling well, add the fish with a piece of daon salam (bay leaf) and let it boil for a while. 

Chicken curry version.

If you want to make curry from chicken (instead of from fish), let the chicken first boil until done, then cut it into pieces and do not mix the chicken with the herbs (like the fish curry), but only add the finely chopped herbs to the boiling santan and when they have been cooking for a while, finally add the chopped chicken and the stock and let everything boil together.




Join 78K Johor Kaki followers


Written by Tony Boey on 22 July 2024

Reference:

No comments:

Post a Comment

All comments submitted with genuine identities are published